Uzaktan Muayene 2,5 Milyar $ Kazandıracak
OHSAD Başkanı Dr. Reşat Bahat, geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan ve uzaktan muayeneye yasal zemin kazandıran Uzaktan Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği’ni değerlendirdi Uzaktan muayene 2,5 milyar $ kazandıracak Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı (OHSAD) Dr. Reşat Bahat, geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan ve uzaktan muayeneye yasal zemin kazandıran Uzaktan Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği’ni değerlendirdi. Bahat, yeni yönetmeliğin 10 yıl içinde Türkiye’ye fazladan 2,5 milyar dolarlık gelir getirebileceğini belirterek, “Bu sadece yurtdışından elde edebileceğimiz gelir. Türk hekimlerinin yurtdışındaki algısı olağanüstü. Kaliteli hekime ulaşılması zor olan ülkeler var. Bu yönetmelik sayesinde bu ülkelerde daha fazla saha bulabiliriz” diye konuştu.
“Dijital Dönüşüm ve Uzaktan Sağlık Hizmetleri” temasıyla 23-27 Mart tarihleri arasında 12.si Antalya’da düzenlenecek OHSAD Kurultayı öncesinde ele alınacak konuları değerlendiren Başkan Bahat, Kurultay’da da masaya yatırılacak yeni yönetmeliğe ilişkin özetle şunları kaydetti:
Dünyanın ilk 10’undayız
Uzaktan Sağlık Hizmetleri yönetmeliği Kurultayımızda da ele alacağımız konular arasında. Şunu söyleyebilirim; Türkiye olarak sağlık sistemimiz ve Türk hekimlerinin başarısı konusunda dünyanın ilk 10’undayız. Yurtdışındaki algımız da olağanüstü. Bu sebeple yabancı dil problemini çözen uygulamaların Türk sağlık sistemine ciddi döviz kazandırabileceğini, Türk sağlık sistemine çok ciddi kronik hasta kazandırabileceğini düşünüyorum. Yani biz buradan çok avantajlı çıkarız. Uzaktan sağlık hizmetiyle bütün dünyaya hizmet verebilir bale geliriz.
Büyük pay Sağlık Bakanlığı’nda
Biz de Dernek olarak bu yönetmeliğin çıkması için büyük çaba sarf ettik. Büyük pay elbette Sağlık Bakanlığı’nda. Güzel bir yönetmelik hazırlandı ve Bakanlık bu hizmete yasal bir zemin kazandırmış oldu. Bu sayede 10 yıl sonra Türk sağlık sisteminin 2,5 milyar dolarlık bir gelir elde edeceğini düşünüyorum.
Artık zorunlu hale geldi
Sağlık alanında hizmet sunumunun dijitalleşmesi, zorunlu. MEDULA da dijitalleşme, E-Devlet’ten hizmet sunmak da dijitalleşme, ama bunun bir adım ötesinden bahsediyoruz. Çok önemli, tarihi bir dönemecin başlangıcındayız. Artık doktora ulaşmanın zorlaştığı, pandeminin yarattığı korkuyla adeta imkânsızlaştığı pandemi sonrası dönemde dijital sağlık erişimi olmazsa olmazlardan bir tanesi haline geldi.
12. kez düzenlenecek Kurultay, 22-27 Mart 2022 tarihleri arasında Antalya’da olacak. Kurultayda, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, SGK – Sosyal Güvenlik Kurumu, özel, kamu, şehir ve üniversite hastaneleri, hastane idarecileri ve satın alma birimleri, sigorta şirketleri ve sağlık sektörüne ürün ve hizmet sağlayan firmalar yer alacak. Sağlık sektörü paydaşlarını doğrudan ilgilendiren konuların ele alınacağı Kurultayda, “Sağlıkta Dijitalleşme ve Uzaktan Sağlık Hizmeti Sunumu”, “Sağlıkta Yeni Trendler ve Öngörüler”, “Sağlık Sisteminin ve Kuruluşlarının Finansman Sorunları”, “Değer Temelli Sağlık Hizmeti ve Geri Ödeme Modelleri”,”Holistik Sağlık Hizmeti”, “Medyada Sağlık”, “Sağlık Bakanlığı Mevzuat ve Uygulamaları”, “Sağlık İnsan Kaynaklarında Yeni Politikalar”, “Malpraktis, Defansif Tıp Uygulamaları, Sorunlar ve Çözüm Önerileri” oturumları düzenlenecek.