Çarşamba
Ekim, 9
No menu items!
More
    Ana SayfaManşetOHSAD ve TÜSAP İşbirliğinde ''Sağlık Hizmetlerinde Gelecek'' Konuşuldu 14 Eylül 2024

    OHSAD ve TÜSAP İşbirliğinde ”Sağlık Hizmetlerinde Gelecek” Konuşuldu 14 Eylül 2024

    OHSAD (Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği) ile TÜSAP (Türkiye Sağlık Platformu) işbirliğiyle düzenlenen Sağlık Hizmetlerinde Gelecek Vizyon Toplantısı, 14 Eylül 2024 tarihinde İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde gerçekleştirildi. T.C. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, OHSAD Başkanı Dr. Reşat Bahat ve TÜSAP Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sabahattin Aydın’ın açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlik, sağlık sektörünün tüm taraflarını bir araya getirdi. Sektörün geleceğine yönelik stratejik tartışmaların yapıldığı önemli bir platform olarak dikkat çeken etkinlikte, “Sağlık Hizmetlerinde Gelecek” ana başlığı altında hizmet sunumu, finansman ve sigortacılık ile sağlık teknolojileri olmak üzere üç temel konu ele alındı. 300’ü aşkın sektör lideri ve sağlık profesyonelinin katılım sağladığı etkinlik sektörün önde gelen firmalarının sponsorluğunda gerçekleştirildi.

    T.C. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu:
    “Lokomotifsiz tren istediği kadar gitsin”

    Öncelikle hekimlik sorununu çözmek gerektiğini kaydeden Memişoğlu, “Hekimleri değerli kılmamız gerekiyor. Türkiye’nin en iyileri olup, yine en iyiler arasında mezun olmuş kişilere ‘seni kimsin kardeşim, gel benim hastanemde çalış’ diyoruz. Tabi ki kendisini biraz değerli hissetmek isteyecek” şeklinde konuştu.

    Sektörün lokomotifinin hekimlik olduğunu belirten Bakan Memişoğlu, “SUT’u, geleceği, teletıbbı tartışıyoruz ama hekimliği kaybediyoruz. Eğer bir ülkede vatandaş 11.7 kez sağlık sistemine gidip hala ‘randevu bulamıyorum’ diyorsa, sağlık sektörünü kazanç olarak gören insanlar halen daha ‘gelir elde edemiyorum’ diyorsa, 128 tıp fakültesinden sadece 7’sinde Faz 1 çalışması varsa, vakıf üniversitesinin binasını tartışırken 1.000 öğretim üyesine sadece 6 tane uzmanlık öğrencisi varsa, 107.000 uzman hekim varken ve sadece 28 kişi 1. basamak aile hekimi varsa biz hekimliği kaybediyoruz. Adanmışlığı kaybediyoruz. Lokomotifimizi kaybediyoruz demektir. Lokomotifsiz tren istediği kadar gitsin. Bu nedenle önce hekimliği kurtaracağız” diye konuştu.

    Herkes kendi başına bir şey yapmaya çalışırken herkesin kaybettiği bir sistemden çok herkesin birbiri için çalışıp birlikte hareket edeceği bir sisteme dönmenin bir zorunluluk olduğunu kaydeden Memişoğlu, “Aynı gemideyiz, birlikte aynı hedefe odaklanmak, artık hepimizin ihtiyacı olan bir zorunluluktur. Bu grup Türkiye’nin en önemli sektörü olan sağlık sektörünü yeniden ayağa kaldırır ve Türkiye Savunma sanayisinden de çok Sağlık Sektörünü ön plana çıkarabilir. Yeter ki biz bir arada olalım. OHSAD ‘ortak akıl’ diyor. Ortak akıl akılların farklı çalıştığı bir alan değil, herkesin aklının birleştiği bir alandır. O nedenle bugünkü kısa vadeli kazançlarımızı konuşacak değil, gelecekteki sağlık sistemini oluşturacak bir grubuz” dedi.

    OHSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Reşat Bahat:

    “SUT konusunda sektör sesini Sağlık Bakanlığı olmadan duyuramıyor”

    Konuşmasında Sağlık Bakanı ile sektörün tüm paydaşlarıyla herkesin üzerinde uzlaştığı bir yönetmelik yazılması konusunda birleşildiğini söyleyen OHSAD Başkanı Dr. Reşat Bahat, bu yönetmelikte sektörün sorunları ile ilgili tüm konuları değinildiğini ifade etti.

    SUT fiyatlarından bahseden ve tüm bu serzenişlerin aslında Çalışma Bakanlığı’na ya da bütçesinde her şeyin olduğu bir kurum olan SGK’ya da olmadığını ekleyen Bahat, SUT ile ilgili konularda seslerini Sağlık Bakanlığı olmadan duyurmalarının mümkün olmadığını ve bu nedenle her toplantıda bu konuyu gündeme getirdiklerini belirtti. Fark ücreti kaynaklı cezaların cironun yüzde 30’una denk geldiği bir sistemde bir şeylerin yanlış gittiğine dikkat çeken Bahat, bu konuda bir şeyler yapılmadığı takdirde hastanelerin bu fiyatların altında ezileceğini belirtti.

     

    TÜSAP Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sabahattin Aydın: “Geleceğe yönelik görüşlerin paylaşılması büyük değer ifade ediyor”

    Konuşmasında gelenekselleşen TÜSAP Vizyon Toplantıları’nın 38.’sini daha geniş bir katılımla ve OHSAD ile birlikte yapıyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren TÜSAP Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sabahattin Aydın, “Kamu otoritelerinden, özel sağlık hizmeti sunucularına, üreticilerden tedarikçilere, üniversitelerden STK’lara kadar 300’ün üzerinde güzide katılımcımız var. Dolayısıyla böyle bir ortamda sağlık sistemimizin sorunlarını ve bilhassa geleceğe yönelik görüşlerimizi paylaşmak birçok katılımcı için olduğu kadar bizzat TÜSAP için de büyük değer ifade ediyor. Bu toplantılar bir rapor halinde de yayınlanıyor. Bugünkü vizyon toplantımızın ana teması ise sağlıkta gelecek” diye konuştu.

    SAĞLIK HİZMETLERİNDE GELECEK PANELLERİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

    OHSAD (Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği) ile TÜSAP (Türkiye Sağlık Platformu) işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte, sağlık sektörünün geleceğini şekillendiren kritik konular ele alındı. “Sağlık Hizmet Sunumu”, “Strateji, Sağlık Finansmanı ve Sigortacılığı” ve “Dijital Sağlık, Yapay Zeka, Uzaktan Sağlık ve Sağlık Teknolojileri” başlıkları altında gerçekleşen paneller, sağlık profesyonellerinin büyük ilgisiyle karşılandı.

    Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayıp Birinci, Prof. Dr. Sabahattin Aydın ve Dr. Reşat Bahat, sağlık hizmetlerinin geleceğine yönelik vizyoner bir yaklaşımla önemli stratejik perspektifler sundular. Her üç isim de sağlık sektörünün dijital dönüşüm sürecine dikkat çekerek, teknolojinin sağlık hizmetleri üzerindeki dönüştürücü etkilerini vurguladı. Sağlık hizmetlerinin daha erişilebilir, sürdürülebilir ve teknoloji odaklı bir yapıya kavuşması için gerekli yenilikçi yaklaşımlar ve stratejilerin değerlendirildiği panellerde sağlık sektöründe dijitalleşmenin hızla arttığı bir dönemde, yapay zekâ, uzaktan sağlık hizmetleri ve yeni sağlık teknolojilerinin sunduğu fırsatların nasıl daha etkin kullanılabileceği üzerinde duruldu.

    Panellerin ardından Roche tarafından hazırlanan “2030 Sağlık Hareketi” adlı raporun sunumu; TÜSAP Yürütme Kurulu Üyesi T. Ufuk Eren moderatörlüğünde, İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner ve AİFD Genel Sekreteri Dr. Ümit Dereli tarafından gerçekleştirildi.

    300’ü aşkın sektör lideri ve sağlık profesyonelinin katılım sağladığı etkinlik, Aselsan, Philips, World Medicine, Setsis, İstanbul PPP Sağlık Yatırım A.Ş., Rönesans Sağlık Yatırım, Sojitz, Wolters Kluwer, Çapa Medikal, Ertunç Özcan, EOS Hijyen Sağlık, AstraZeneca, Boston Scientific, Asfarma gibi sektörün önde gelen firmalarının sponsorluğunda gerçekleştirildi. Ayrıca, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS), Türkiye İlaç Sanayicileri Derneği (TİSD) ile Abbott ve Roche, TÜSAP’ın destek partnerleri olarak etkinlikte yer aldı.

    TÜSAP Yürütme Kurulu

    • Prof. Dr. Sabahattin AYDIN / T.C. Sağlık E. Bakan Yardımcısı (Yürütme Kurulu Başkanı)
    • Prof. Dr. Kemal MEMİŞOĞLU / T.C. Sağlık Bakanı
    • Doç. Dr. Şuayıp BİRİNCİ / T.C. Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı
    • Op. Dr. Reşat BAHAT / OHSAD Genel Başkanı
    • Prof. Dr. Haluk ÖZSARI / Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Genel Sekreteri
    • Feyzullah AKBEN / Satur Yönetim Kurulu Başkanı
    • Prof. Dr. Teyfik DEMİR / TOBB Teknoloji Üniversitesi
    • T. Ufuk EREN / Volitan Global CEO
    • Savaş MALKOÇ / İEİS Genel Sekreteri