Çarşamba
Eylül, 18
Ana SayfaManşetMilliyet - Sağlıkta Yeni Yol Haritası - 15 Ağustos 2024

Milliyet – Sağlıkta Yeni Yol Haritası – 15 Ağustos 2024

Bakan Memişoğlu, Sağlık Alanındaki Sorunları ve Yürütülen Çalışmaları Değerlendirdi

İyinin Takdir Gördüğü Bir Yapı İnşa Edeceğiz

Sağlık sisteminin daha iyi olması için organizasyonel desteğe, motivasyona ve morale ihtiyaç olduğunu vurgulayan Bakan Memişoğlu, “Hekim değerli hissederse her şey değişir; daha büyük bir özveriyle çalışır, hastasına da sağlık sistemimize de sahip çıkar” ifadelerini kullandı.

Aile hekimliğinin güçlendirileceğini vurgulayan Memişoğlu, “Vatandaşlarımızın aile hekimine başvurmalarını teşvik edecek adımlar atacağız. Zorlayıcı yaklaşım yerine teşvik edici bir anlayış benimseyeceğiz. Bu merkezler ile 2. ve 3. basamak sağlık kuruluşlarını entegre edeceğiz” dedi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle biraraya geldiği toplantıda, bakanlığınca yürütülen ve planlanan projeler ile yol haritası hakkında açıklamalarda bulundu.

Sağlığın, enerji, turizm, savunma sanayi gibi lokomotif bir sektör olabileceğini vurgulayan Memişoğlu, “Ülkemizin sağlık bilgisini ve bilimini üretebilecek, teknolojisini ve malzemesini yapabilecek kapasitesi var. Sadece bu çarkı döndürmek için biraz organizasyonel desteğe, motivasyona ve morale ihtiyacı var” diye konuştu. Sağlık sisteminin iyileştirilmesi için kişileri hastalanmadan korumanın önemini vurgulayan Memişoğlu, her yaştan insana koruyucu sağlığı anlatmayı ve uzun vadede toplumun sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmasını sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

Zorlama Yerine Teşvik

Memişoğlu, koruyucu ve temel sağlık hizmetleri ile ilgili şu ifadeleri kaydetti: “Bugün bağımlılık ve kilo dediğimizde bunlar toplumun risklerinden en önemli iki tanesi. Hareketsizlik, beslenme bozuklukları ile doğurganlık oranlarının düşük olması esasında gelecekle ilgili en büyük risklerimiz. Bu riskleri toplumla beraber ortadan kaldırmamız gerekiyor. Herkes temel sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi konusunda hemfikir. Bunu başaracaksak toplumun da kültürünü ve bilincini bu yönde artırarak yapabiliriz, insanlar kendi sağlığını korumak için kendisi buna yardımcı olmuyorsa kamu otoritesi ne yaparsa yapsın başarılı olamaz çünkü toplumun buna inanması ve inandırılması gerekir. Kovid-19 pandemisinde iki senede 6 milyon kişi öldü, oysa senede 17 milyon kişi inme, kalp krizi gibi dolaşım hastalıklarından ölüyor. Eğer kilonuz varsa, hareketsizseniz, yanlış besleniyorsanız, stresiniz varsa kendi bedeninize bakmıyorsanız ölüyorsunuz. Birinci basamak sağlık hizmeti sunan aile hekimliğini kuvvetlendirirken vatandaşlarımızın aile hekimine başvurmalarını teşvik edecek adımlar atacağız. Zorlayıcı bir yaklaşım yerine teşvik edici bir anlayış benimseyeceğiz. Bu merkezlerimiz ile 2. ve 3. Basamak sağlık kuruluşlarını entegre edeceğiz.”

‘İyi İş Takdir Görecek’

Şiddet gibi sağlıkçıların öncelikli gündemlerinin de sorulduğu Memişoğlu, “Hekimler kendilerini değerli hissetmek ister, bunu hep beraber sağlamamız gerekiyor. Hekim değerli hissederse her şey değişir; daha büyük bir özveriyle çalışır, hastasına da bize de sağlık sistemimize de sahip çıkar. Hekimlik yapanlara, kendisini mesleğine adayıp severek icra eden insanlarımıza, vatandaşlarımıza duygusal anlamda da her türlü desteği verebilecek meslektaşlarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Mesleğini iyi yapan herkesi pozitif algıyla desteklemeliyiz. İyinin takdir gördüğü ve daha da değerli hissettirildiği bir yapı inşa edeceğiz” ifadelerini kaydetti.

‘Algı Değil İş Yöneteceğiz’

Memişoğlu, kendisinin ve bakanlığının izleyeceği iletişim stratejisini anlatırken, “Algı yönetmekten çok işimizi yöneteceğiz. Sosyal medyada benden çok Sağlık Bakanlığını göreceksiniz. Iş odaklı çalışacak ve kendimizi diğer taraflara kaptırmayacağız. Kişisel sosyal medyamı ben yönetiyorum, bu konuda profesyonel olmadığım için yalnızca belirli aralıklarla kullanacağım. Mümkün olduğu kadar polemikten uzak durmak, enerjimizi kavgaya ve geçmişe harcamamak istiyoruz. Kendimiz üstümüze düşünleri yapacak, sonra başkalarına bakacağız” ifadelerini kullandı.

Maymun Çiçeği ve Kovid-19

‘Salgın Alarmı Yok”

Dünyada yeniden yükselişe geçen maymun çiçeği ve Kovid-19 vakalarının sorulduğu Memişoğlu, “Gelişmeleri takip ediyoruz. Alarm durumumuz söz konusu değil” dedi. Eczacıların tepki gösterdiği ilaç yokları konusunda da Memişoğlu. konunun doğrudan ilaç markası üzerinden değil etken maddesi üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, ilaç temini v sorunu bulunmadığını kaydetti. Memişoğlu ayrıca, / \ bazı branşlarla ilgili YÖK ile çalıştıklarını, istihdama göre planlamalar yapacaklarını ve insan gücü planlamasını YÖK’e  ileteceklerini açıkladı.

‘Sadece Kamunun Değil Tüm Sağlığın Bakanıyım’

Şehir hastaneleri için “sağlığın fiziksel şaheserleri” ifadesini kullanan Memişoğlu, bu konudaki eleştirileri değerlendirirken, “Tüm eleştirilere rağmen biz bu konuda çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Şehir Hastaneleri Türkiye’nin geleceği ile ilgili sağlık bilgisinin üretileceği, çalışmaların yapılabileceği, sadece hizmet alanında değil Türkiye’nin medarıiftiharı olacak bilimin ve teknolojin de geliştirileceği alanlar olarak planlıyoruz. Şehir hastanelerinde yalnızca destek hizmetleri firmalar tarafından yönetiliyor. Şehir Hastanelerinde bazı değişikliklere ihtiyaç olabilir ancak bu hastaneler konusunda kötü algı oluşturmak maalesef yanlış” diye konuştu. Sağlık hizmetini daha da geliştirmekle mükellef olduklarını vurgulayan Memişoğlu, “Ben sadece kamunun değil tüm sağlığın bakanıyım. Özel sektörün de büyümesi ve gelişmesi gerekiyor. Dünyaya örnek olacak, iyi sağlık hizmeti sunan bir özel sektörümüz var. Özel sektör de kamuya hizmet ediyor ve ülkemize büyük bir fayda sağlıyor. Bizim kontrolümüzde sağlığı kamu hizmeti olarak gören bir özel sektörü teşvik edeceğiz” mesajını verdi.