Salı
Aralık, 3
Ana SayfaHaberlerBasında OHSADDünya - Salgın Sağlık Turizminde Türkiye'yi Öne Çıkaracak - 20 Mayıs 2020

Dünya – Salgın Sağlık Turizminde Türkiye’yi Öne Çıkaracak – 20 Mayıs 2020

image_printYazdır

Ağır Hastalara Öncelik Verilecek

Salgın sağlık turizminde Türkiye’yi öne çıkaracak Özel hastaneler için önemli bir gelir kapısı olan sağlık turizmi, 31 ülke ile bugün yeniden başlıyor. Salgın nedeniyle mart ayından bu yana sağlık turizmine kapalı olan hastaneler bugünden itibaren hasta kabul ederken, ilk etapta karaciğer, kanser gibi tedavisi ertelenmeyecek durumda olanlara öncelik verilecek. Saç ekimi için daha sonraki süreçlerde hasta kabul edilecek. Sağlık için ilk uçağın ise ay sonunda gelmesi bekleniyor. Sektör temsilcileri, yüksek gelir bırakan sağlık turizminde kişi başı ortalama 2 bin 50 dolar gelir elde edildiği bilgisini verdi

Özel hastanelerin önemli bir kısmının son pandemi hastaların tedavisini tamamlayıp taburcu ettiklerini çok az hastanenin de her şeyi ayrı bölümlerde korona hastalarının tedavisini sürdürdüğünü belirten Özel Hastaneler Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, inşaatları süren pandemi hastanelerinin devreye girmesiyle de kalan diğer pek çok hastanenin pandemi hastanesi olmaktan çıkacağım belirtti. Böylece artık boş kalan yataklarım, daha önce olduğu gibi 2,5 milyar dolar gelir bırakan sağlık turizminde değerlendireceklerini söyledi. Bu amaçla Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ (USHAŞ), THY, DEİK ve Özel Hastaneler Dernekleri’nin bir araya gelerek öncelikle tedavisi acil yapılması gereken hastaları kabul etme kararı aldıklarını belirten Bahat, “Bu kapsamda ülkelerden gelen talepleri şehir bazında THY’ye bildiriyoruz. Yarın akşam talepleri bildirmeye başlayacağız. Konsolosluklar, USHAŞ ve THY arasında bir hafta sürecek işlemler kapsamında da hastaları getirecek ilk uçağın mayıs sonu, haziran başı gibi gelmesini bekliyoruz” dedi. USHAŞ’ın yazısıyla hastalar konsolosluklardan çok rahat sağlık vizesi alıp gelebileceğine dikkat çeken Bahat, şöyle devam etti: “Gelenlere hemen havalimanında test yapılacak. Test sonucuna göre hastanelerimize getireceğiz. Aynı şekilde giderken de test yapılacak. Bu yıl yine ağırlıkla Irak, Körfez ülkeleri, Ukrayna, Rusya, Almaya, Hollanda, Libya, Fas gibi ülkelerden hasta bekliyoruz. Bu yıl diğer yıllar gibi hasta gelse de yine de kayıp yıl olacak. Ancak kamu destekleri gelirse sektörümüz 2023 yılında 5 milyar dolarlık bir hedefi yakalayabilir” diye konuştu.

Türkiye en şanslı ülke olabilir

Medova Hastanesi kurucu ortağı ve TOBB Türkiye Sağlık Kurumlan Meclis Başkanı Dr. Seyit Karaca, sağlık turizminin deniz turizmine göre 10 kat daha fazla gelir kazandırdığını vurgulayarak, Türkiye’nin bu alanda en şanslı ülke olabileceğini belirtti. Karaca, şöyle konuştu: “İlk giden uçağın boş olmasından dolayı belki fiyatlar farklı olabilir. Ama THY bu konuda elini taşın altına koydu ve destek verdi. Mevcut şartlarda ekonomik hale getirmesi ve uluslararası uçuşlar başlamadan yapması bir avantaj. Pandemi sürecini iyi yöneten Türkiye’nin hızla sağlık turizmine başlamış olmasının da bir avantaj olabilecek. İlk etapta gelen hasta sayısı az olmasına karşın Hindistan gibi sağlık turizminde alternatif görünen ülkelerin orta vadede önüne geçmesini sağlayacak. Bu anlamda katı bir pazar olan İngiltere’den bile daha fazla hasta gelmesi mümkün.”

Destek gelmezse 3 ay sonra konkordatolar başlar

İstanbul’da ki özel hastanelerin pandemi hastalarının yüzde 40’nın tedavisini yaptığını ve olası ilave yoğun bakım yataklarının yüzde 80’inin özel hastanelerin elinde olduğunu kaydeden Reşat Bahat, ancak buna karşın özel hastanelerin pandemi sürecinde gelirlerinin önemli bir kısmını kaybettiğini söyledi. Destek verilmezse 3 ay sonra sektörde konkordatoların başlayacağını Türkiye’nin yetişmiş sağlık çalışanlarının ise yurtdışına kaptırabileceğini söyleyen Bahat, “Pandemi sürecinde çalışan doktor hemşire ve personele kamuda ödenen kadar maaş desteği sağlanmalı. Elektrik su kira ve koruyucu ekipman desteği verilmeli. SGK prim desteği yılsonuna kadar olmalı. Borçların pandemi sürecinde faizsiz, sonrasında da uygun ve uzun vadeli yapılandırılması sağlanmalı” dedi.