Perşembe
Eylül, 19
Ana SayfaHaberlerMedyadan HaberlerAnaliz - UMKE Gönüllülerinden Erken Dönem Kurtarma Faaliyeti - 14 Ağustos 2023

Analiz – UMKE Gönüllülerinden Erken Dönem Kurtarma Faaliyeti – 14 Ağustos 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Daha çok medikal yardım amaçlı kurulan UMKE’yi, arama kurtarma faaliyetlerini de içeren bir eylem genişliğine taşıma kararı aldık. UMKE çatısı altında UMKE ATAK adında bir yapı oluşturuyoruz” diye konuştu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, oluşturulacak UMKE ATAK yapısıyla UMKE gönüllülerinin ulusal ve uluslararası sertifikalı eğitimleri alarak, deprem ve diğer afetlerde erken dönem kurtarma faaliyetleri de yürüteceklerini söyledi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde UMKE ekiplerinin sahada üstün gayret sergilediğini belirten Koca, 5 bin 332 UMKE görevlisinin tüm deprem bölgelerinde arama kurtarma faaliyeti yürüttüğünü söyledi.

Bu yıldan başlayarak 7-13 Ağustos haftasını, “UMKE haftası” olarak kutlayacaklarını dile getiren Koca, UMKE gönüllülerinin afet ve felaketlerde çok kritik görevler üstlenerek milletimizin medarıiftiharı olduğunu ifade etti. Gelecekte UMKE’nin daha nitelikli, yenilikçi bir gelişim süreci yaşamasını önemsediklerini belirten Koca, “Buna mecburuz. Depremlerin, yaşadığımız coğrafyanın yadsınamaz gerçeği olduğunu acı tecrübelerle biliyoruz. Millet ve devlet olarak bu gerçeği dikkate alan bir yenilenme ihtiyacını aklımızdan çıkaramayız. Geleceği daha güvenli ve sağlıklı yaşayabilmek için, çıktırdığımız derslerden hareketle, kurumsal ve toplumsal düzeyde gereken değişimleri gerçekleştirmek zorunda olduğumuzun farkındayız.” diye konuştu.

“Sağlığı hedefleyen tüm eylemlerin uyumlu birlikteliğine katkı sunacak yeni açılımlar UMKE’nin gelişim hedeflerinde öncelikli bir konuma sahip olmalıdır.” diyen Koca, sağlık hizmetlerinin sorumluluğunu üstlenen kimseler olarak afet ve felaketlerde müdahale kapasitesini bütünsel ve yenilikçi bir bakış açısıyla geliştirilmesi gerektiğini anlattı.

Marmara depreminden çıkarılan dersle, acil sağlık hizmetleri çatısı altında 2003 yılında UMKE’nin kurulduğunu hatırlatan Koca, “Bugün 30 Bölge ve 81 ilde örgütlü, 15 bin 200 UMKE gönüllüsü sağlık çalışanımız var. 2020 yılında afetlerde ve acil durumlarda sağlık hizmetleri yönetmeliği çıkartarak sağlık hizmetlerini etkin ve verimli kılacak süreçlerin usul ve esaslarını belirledik. Tüm UMKE gönüllülerimiz Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası EMT Tip 2 verifikasyonuna sahip.” bilgisini paylaştı.

Arama Kurtarma Yapacak

Gönüllü kadronun yetkinliklerini daha da geliştirilmesi, kadronun artırılmasını önemsediklerini vurgulayan Koca, bilgi ve teknolojik kapasitesi ve medikal kurtarma hizmeti konseptini bilimsel gerçekler ışığında gözden geçirerek gelişim odaklı hareket edilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Kahramanmaraş depremlerinde en büyük ihtiyacın arama kurtarma ekibinde yaşandığına işaret eden Koca, şöyle konuştu: “Bu nedenle, daha çok medikal yardım amaçlı kurulan UMKE’yi, arama kurtarma faaliyetlerini de içeren bir eylem genişliğine taşıma karan aldık. UMKE çatısı altında UMKE ATAK adında bir yapı oluşturuyoruz. UMKE gönüllülerimiz ulusal ve uluslararası sertifikalı eğitimleri alarak, bundan sonra deprem ve diğer afetlerde erken dönem kurtarma faaliyetleri de yürütecekler. Dünyada eşine az rastlanan bu gönüllülük hareketini hem arama kurtarma yapan hem de medikal destek sağlayan bir yapıya kavuşturacağız.”