Türkiye’yi ziyarete gelen yabancıların profilinde önemli değişiklikler yaşanıyor. 10 yıl önce her 100 turistten biri sağlık ve tıbbi nedenlerle Türkiye’yi ziyaret ederken, pandemide kazanılan ivme sayesinde bu rakam bugün 5’e ulaştı.
TÜRKİYE’DE özellikle pandemi sonrası ivme kazanan sağlık turizmindeki gelişim Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine de yansıdı. Verilere göre 10 yıl önce her 100 turistten biri sağlık ve tıbbi nedenlerle Türkiye’yi ziyaret ederken, pandemide kazanılan ivme sayesinde bu rakam bugün 5’e ulaştı. EVA Gayrimenkul Değerleme’nin TÜİK verilerini baz alarak yaptığı araştırmaya göre 2012 yılında sağlık turistinin toplam gelen ziyaretçiye oranı yüzde 1’in altında iken bu oran 2022 yılında yüzde2.45 oranına ulaştı. Bu yılın ilk üç ayında ise sağlık turistinin toplam ziyaretçiye oranı önemli bir sıçrama yaparak yüzde 5.03’e çıktı. Araştırmada gelecek dönemde bu oranın pozitif yönde artması ve yıl bütününde % 5-10 seviyelerine kadar yükselmesi durumunda turizm amaçlı ülkeye giren dövizde ciddi artış meydana geleceği belirtildi.
2 Milyar $ Gelir
Araştırmaya göre 2022 yılında sağlık ve tıbbi nedenlerle gelen turistler 2 milyar doları aşkın harcama yaptı. Bu yılın ilk 3 ayında ise 453 milyon dolar gelir elde edildi. Sağlık turizmi için gelenlerin kişi başına yaptıkları harcama ise 1103 dolar olurken, ziyaret amaçlı gelenlere göre 2 kat harcama yaptıkları belirlendi.
6 Ayda 745 Bin Hasta
Verilere göre 2012’de sağlık turizmi için gelen ziyaretçi sayısı 240 bin seviyesinde iken bu sayı 2022’de 1 milyon 258 bine ulaştı. Tıbbi amaçla gelen turist sayısı bu yılın ilk 6 ayında ise 745 bin oldu. EVA Gayrimenkul Değerleme Yöneticisi Ahmet Durmuş “Özellikle geride bıraktığımız 3 yılda ülkemize sağlık ve tıbbi nedenlerle gelen yabancı ziyaretçi sayısı arttı. 2023 yılı ve gelecek yıllarda yeni yapılacak yatırımlar, teşvikler, reklam ve tanıtımlarla birlikte sağlık turizminden ciddi bir döviz katkısı sağlanacaktır” dedi.
2906 Tesisin Yetki Belgesi Var
EVA Gayrimenkul Değerleme Yöneticisi Ahmet Durmuş’un verdiği bilgiye göre Türkiye’de sağlık turizmi yetki belgesi almaya hak kazanan 615 hastane, 162 tap merkezi, 810 sağlık tesisi ve 1309 muayenehane bulunuyor. Toplam 2906 tesisin yetki belgeli olduğunu anlatan Durmuş ‘Türkiye’de sağlık turizmi sektörünün de büyümesi ile birlikte özellikle yurtdışından gelecek olan yabancı ziyaretçi sayılarındaki artış ile yeni sağlık tesisi ve otellere de ihtiyaçların duyulacağı öngörülmektedir” dedi.