Pazartesi
Aralık, 2
Ana SayfaGenel13. OHSAD Kurultayı İlk Gün Oturumları Tamamlandı

13. OHSAD Kurultayı İlk Gün Oturumları Tamamlandı

image_printYazdır

OHSAD BAŞKANI DR. REŞAT BAHAT:
“SUT ACİLEN GÜNCELLENMELİ. SGK BORÇLARINI ÖDEYECEK PARAMIZ YOK”

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) tarafından bu yıl Antalya’da 13’üncüsü düzenlenen “OHSAD Kurultayı-Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları” başladı. Açılış konuşmasını yapan OHSAD Başkanı Reşat Bahat, Özel hastanelerin artan maliyetler, artan asgari ücret ve düşük SUT rakamlarıyla bu işi sürdürmekte zorlandıklarını belirterek, “SUT güncellemesi hemen yapılmazsa SGK borçlarını ödeyecek kadar bile paramız yok” dedi. Bahat şunları kaydetti:

SGK BORÇLARINI ÖDEYECEK PARAMIZ YOK
Sayın Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanımız Vedat beyi ziyaret ettiğimizde tüm sorunlarımızı söyledik. İnanılmaz etkilendi ve dinledikten sonra ‘Hiçbiri çözülemeyecek sorun değil, hepsini çözeriz’ dedi. Beni çok ümitlendirdi ama neden çözülmedi, sorunlar hemen çözülmüyor da ondan. Muhtemelen bir süreye de ihtiyaç var. Gerçekten biz artan maliyetlerle artan asgari ücretlerle bu işi yürütmekte zorlanıyoruz. Sayın Çalışma Bakanı’mıza SUT artışı için teşekkür ederiz. Hiç bekletmedi ayağının tozuyla geçirdi ama asgari ücret artışının hala altında. Bir SUT güncellemesi hemen yapılmazsa SGK borçlarını ödeyecek kadar bile paramız yok.

 

HER YAPTIĞIMIZ CEZALANDIRILIYOR
Sağlık turizmi yoğun hastanemize, inanın Türk hastalar hastaneye geldiğinde elimiz ayağımıza karışıyor. ‘Nasıl ceza yemeden tedavi ederiz’ diye çünkü her yaptığımız cezalandırılıyor.

KORONADA İHTİYAÇLARI OLDUĞUN GÖRDÜK
Bizim sağlık turizminden edeceğimiz karı SUT fiyatından düşmeniz mi gerekiyor! Ya da bir karar vermeli SGK, demeli ki; ‘ Biz sizin reçetenizi ödüyoruz, size ihtiyacımız yok’ Ama ihtiyacınız var. Korona da bize ihtiyacınız olduğunu gördük. 2008 den itibaren bir tek doktor kadrosu verilmiş her bir hastane başına. Bazıları almış asimetrik büyümüş, bazıları ayakta duramamış rekabette, güçlü olan hastaneyi almış. Şimdi Sağlık Bakanı ‘800 doktoru özel sektörden aldık’ diyor ve sevinerek anlatıyor.

KAPATARAK, CEZA KESEREK DENETLİYOR
Sağlık Bakanlığı bize cezalar vererek, kapatarak bizi denetliyor. Sağlık turizminde bize yatak ruhsatı vermezseniz, biz bu sağlık turizminde nasıl 20 milyar dolara ulaşacağız? Bize bunu vermediğinizde bir sürü işlem merdiven altında apartman dairelerinde yapıyor. Bizim istediğimiz kurallı bir sektör olmak…

SUT YARAYA MERHEM OLMUYOR:
Bahat’ın ardından kürsüye çıkan Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Dr. Mehmet Altuğ, konuşmasında; “Sektörün yaşadığı bazı sıkıntılar var. SUT’u konuşuyoruz. SUT çok arkadan geliyor yaraya da merhem olmuyor ama en azından on iki yıldır sut fiyatlarında güncellemelerin olması iyi gelişmeler diyerek iyi tarafından da görmeye çalışıyoruz.

ÖZEL HASTANELER DIŞLANIYOR:
Malesef son gelişmeler, denetim yönetmeliği ve 3-4 üyemizin hastanesinin kapatılması özel sağlık sektörünün dışlandığı, dışlanmaya çalışıldığı duygusuna da bizi sevk etmiyor değil. Bu yönetmelikleri eleştiriyoruz ve eleştirmeye de devam edeceğiz. Bizler bu sektörün hayrına çalışmaya uğraşan sektörün temsilcileriyiz. Başka örgütler ve yapılarla karıştırıldığımızı düşünüyorum. Biz bu ülkenin değerleriyiz. İdama mahkum olan bir suçluyu önce darağacına asıp kurşuna dizmezler ama biz her iki cezayı da özel sektör olarak alıyoruz şu an. Denetimler bire düştü diye sevdik ama sevinemeden bir denetim gitti bin denetim geldi.

HANGİ FIRSATLARI KAÇIRDIĞIMIZA KAFA YORMALIYIZ:
TOBB Türkiye Sağlık Hizmetleri Meclisi Başkanı Banu Küçükel
ise konuşmasında, “Biz sağlık liderleri olarak zamanımızı günlük problemlerle harcarken, teknokratlarımız bürokratlarımız yönetmelikleri uygulamaya çalışırken hangi fırsatları kaçırdığımıza kafa yormalıyız. Çok paydaşlı bir ekosistem kurgulamalıyız. Bu ekosistem kişinin doğduğu andan itibaren sağlıklı kalmasını sağlayacak. Yaşlılıkta bakımları konusunda her şeyin yerli yerinde olduğu bir ekosistem….Elbette ki kamu maliyesini düşüneceğiz ama özel sektörün önünü açmasını rica ediyorum bürokrat ve teknokratlarımızdan. Özel sektör bu çeviklikle yarınları hazırlayacak bilgiye ve tecrübeye sahip ama günlük problemlerden arındırılmamız lazım. Artık bütünleşik sağlık master planı getirmekle yükümlüyüz hepimiz.

KADINLAR DAHA AKTİF YER ALMALI:
Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Sema Ramazanoğlu
da sağlıkta karar alma süreçlerinde kadınların daha aktif yer alması gerektiğini söylerken, Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci ise, OECD ülkeleri içinde bazı hastalıklarda Türkiye sıralamasına ilişkin bilgi verirken, ” OECD ülkekeleri içinde yüzde 29 obezite oranıyla 6. sıradayız. Dünyadaki ölümlerin yüzde 4’ü kronik hastalıklardan, son 10 yılda diyabete bağlı ölümlerin yüzde 70’ten fazla arttığını, bu tabloya baktığımızda hastayı güçlendirmemiz gerektiğini görüyoruz. Hala tüberküloz dünyadaki en önemli ölüm nedenlerinden biri. Önümüzdeki risklerin büyük oranda devam ettiğini, söylemek mümkün. Ne kadar iyi sağlık sistemininiz olursa olsun sağlığın sınırlarını kapatamazsınız. Son 20 yılda kat ettiği mesafe açısından bizim için fırsat olsa da 14 milyon insan sağlık turizmi için başka bir ülkeye gidiyor.” dedi.

Konuşmaların ardından OHSAD Başkanı Bahat, katılımcı ve konuklara Ege Orman Vakfı Ağaç Dikim Sertifikasını sundu.

Sertifikaların katılımcılara takdiminin ardından, kamu, özel sektör ve akademi temsilcileri ile gerçekleşen OHSAD Ortak Akıl Toplantısı bulguları sunumu gerçekleştirildi.

5 başlıkta yürütülen tartışmaların başlıkları şunlar oldu:

1. Kamu-Özel-Üniversite Ayrımı Olmaksızın Planlama, Ruhsatlandırma, Faaliyet ve Denetim Konularında Ortak Kullar Konulması ve Uygulanması
2. Sağlık Finansmanının Güçlendirilmesi ve Çeşitlendirilmesi
3. Sağlık Turizmi, Sağlıklı Yaşam, Termal ve Yaşlılık Turizminin Entegre Edilerek Dünya Pazarında Daha İddialı ve Özel Sektör Liderliğinde ve İşbirliği İçinde Politika ve Uygulamalar Yapılması
4. Aile Hekimliği, Hizmet Sunumu, Sağlıklı Yaşam Merkezleri, Koruyucu Sağlık Hizmetleri ve Kronik Hastalık Hizmetlerinde Özel Sektörün Rolü
5. Dijital Sağlık Hizmetlerinden Dünyada Oyun Kurucu ve Dünya Ölçeğinde Oyuncu Olmak İçin Geliştirilecek Politikalar

OHSAD Başkan Yardımcısı Dr. Ömer Güzel ve OHSAD Yönetim Kurulu Danışmanı Hüseyin Çelik‘in paylaştığı toplantı rapor sunumunun ardından “Ulusal ve Uluslararası Sağlık Hizmetleri Deneyim Paylaşımı” başlığında, Acıbadem Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, OHSAD Başkanı Bahat’ın sorularını yanıtladı. Yurtdışında hastane yatırımından, Türkiye içindeki sağlık sektörü yatırımlarına kadar önemli bilgiler paylaşan Aydınlar, yurtdışında yatırımın kolay olmadığını söyleyerek, “Ben de gideyim yapayım demek doğru değil. bunun bir takım altyapısı var. kurumsal olarak o altyapıya sahip olmanız o olgunluğa ulaşmanız lazım. yatırım yapacağınız ülkenin ödeme sistemine vakıf olmanız lazım. türkiyede nasıl olur gelecek? ben hayatım boyunca pembe gözlükle baktım hayata. elbette zorluklarımız var. İnanılmaz, saçma sapan para cezaları geliyor. Yoğun bakımdaki doktor yoğun bakıma bir hasta gelmiş ama almamış. Yönetimin bundan haberi yok. Olsa alınırdı. Bu ülke, bu hastaneler, bu insanlar bizim. Türkiye çok dinamik bir ülke ,büyük bir ülke. Zorlukların üstesinden gelmeye çalışacağız.

Öğleden sonraki oturumda ise Çapa Medikal Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya AVŞAR, OHSAD kongresinin düzenlemesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

“KENDİNE İYİ BAK”
Ardından “Hasta Deneyimini İyileştirmede Mobil Çözümlerin Etkisi; Memnuniyet, Operasyonel Verimlilik ve Tasarruf” konusunda konuşmasını yapmak üzere Kendine İyi Bak CEO’su Fatih Çiftçi kürsüye geldi. Çiftçi, OHSAD buluşmalarının kendileri için ayrı bir değeri olduğunu belirterek, sunumuna geçti.

HASTA DENEYİMİNİ İYİLEŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ:
Hasta deneyimini iyileştirmek için çalıştıklarını söyleyen Çiftçi, “Dijital çözümlerimiz yetersiz. Hastanelerin sadece yüzde 10’u hastaya dijital hasta deneyimi yaşatıyor. Hasta sadakat oranlarımız düşük, yüzde 50-60 aralığında…Hastanın hastanesini değiştirme oranı yüzde 40 düzeyinde” dedi.

“Kendine İyi Bak”ın kurulum amacını ve sürecini de anlatan Çiftçi, “Uzaktan sağlık hizmeti sunan firmalardan biriyiz. Bu uygulama ile nasıl nöbetçi eczane imkanı sunuyorsa arama motorları, ‘Kendine İyi Bak’ hangi hastanede hangi branş doktorlarının nöbetçi olduğu bilgisini veriyor. Aynı zamanda nöbetçi doktor dijital uygulamamızda da yer alıyor” dedi.

SAĞLIK FİNANSMANI VE GERİ ÖDEME OTURUMU DÜZENLENDİ
Çiftçi’nin konuşmasının ardından, Prof. Dr. Sabahattin Aydın moderatörlüğünde Sağlık Finansmanı ve Geri Ödeme Sistemleri tartışıldı. İlk olarak kürsüye gelen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Özsarı sunumunda, Kamusal finansman (Prim tabanlı), Özel finansman (Özel sağlık sigortacılığı) ve Karma Model hakkında detaylı bilgilendirmede bulundu. Sosyal Sağlık Sigortacılığı ve Vergi ile finansmanı sağlanan sistem arasındaki farkları da açıklayan Prof.Dr. Özsarı; Sosyal Sağlık Sigortacılığı’nın olmazsa olmazlarını da sıraladı.

GERİ ÖDEME SİSTEMİ DÜŞÜNÜLDÜ MÜ?
Prof. Dr. Özsarı’nın ardından Güven Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Banu Küçükel söz aldı. Sağlıkta kamu ve özel sağlık ayrımının doğru olmadığı vurgusunda bulunan Küçükel, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Plan ve Programlar Genel Müdürü Osman Nuri ERDEM’e konuşmasının ardından sorularını yöneltti. Küçükel, “Evde bakım bedeli, dijital bakım bedeli, sağlık turizmi vs…Bütün bunları kalkınma planına yazarken; yeni jenerasyon işleri başlatmak için bir ödeme sistemi düşünüldü mü? Kamu sağlık harcamalarını düşük tutmak için en iyi yöntem toplumu sağlıklı tutmak” dedi.

SUT KONUSUNDA KISIR DÖNGÜ VAR:
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Plan ve Programlar Genel Müdürü Osman Nuri Erdem
, konuşmasında “Sağlık finansmanını 3 başlık altında incelersek sorunun temeline inebiliriz. Hizmet sunucu ve geri ödeyici rollerinin dengede olması gerekir. Özellikle SGK’nın denetleyici rolü çok kritik. Siz hangi sistemi seçerseniz seçin sistemin motive olmuş olması lazım. sistem tasarımında özellikle bunun dikkate alması gerekiyor. SUT fiyatlarında bir kısır döngü var. Düşük kalmış fiyatlar. Bu bize maliyet baskısı olarak geliyor. Bu aşamada SUT fiyatlarını artırmak konusunda isteksiz davranılıyor. Kısır döngü devam ediyor” dedi.

Küçükel’in sorularını yanıtlayan Erdem, “Geri ödeme modelimizi dönüştürmek istiyoruz, primle kapsanmayan bakım sigortası gibi başlıkları kapsam altına almak istiyoruz. Sağlığın hastalık öncesi korunacak bir durum olarak kabul edilmesi önemli. Mesela obezite ile mücadelede o riski baştan azaltıcı önlemlere özel bir vurgumuz var, kalkınma planımızda” dedi.

“Sağlık Finansmanı ve Geri Ödeme Sistemleri” oturumunun ardından Bizmed Web App’in kurucusu Deniz Yılmaz kürsüye gelerek “Faturalama Robotu” projesi hakkında detaylı sunum yaptı.

2025’TE TEST EDİLMEYE BAŞLANACAK:
Yılmaz; bütün kurumların en büyük sorununun kalifiye yönetici ya da personel olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayarak, bunu çözmenin yolunun yüksek maliyetle transfer etme ya da personel yetiştirme olduğunu söyledi. Daha sonra “Faturalama Robotu” hakkında bilgilendirmede bulunan Yılmaz, kullanıcının en azından yeterli bilgiye sahip olmasa da kendi süreçlerini yönetmesini sağlayacağını belirtti. Projenin hastanelerin ihtiyaç duyduğu tüm süreçlerde etkili olacağını da söyleyen Yılmaz, 2025’te projenin hastanelerde test edilmeye başlanacağı söyledi.

6,5 MİLYON VATANDAŞ ÖZEL SAĞLIK SİGORTALI:
Yılmaz’ın ardından son olarak Türkiye Sigortalar Birliği Başkanı Uğur Gülen‘in moderatörlüğünde “Özel Sağlık Sigortaları ve Yeni Ödeme Modelleri” konusu tartışıldı. Gülen, sağlık sigortasının, hem hayat dışı hem de hayat emeklilik dalında faaliyet gösteren şirketlerin sigorta satabildikleri bir ürün olduğunu söyleyerek, özel sağlık sigortalarının tamamlayıcı ve özel sağlık sigortaları olarak ikiye ayrıldığını kaydetti. Gülen, “4 milyona yakın tamamlayıcı, 2,5 milyon özel sağlık sigortası olmak üzere 6, 5 milyon vatandaşa hizmet ediyor” diye konuştu.

“MALİYETLER 12 İLA 26 KAT ARASINDA ARTTI”:
Konuşmacılar arasında yer alan, OHSAD Yönetim Kurulu Üyesi, Acıbadem Sağlık Grubu Genel Müdürü Tahsin Güney, 1970’den itibaren artan sağlık harcamalarında maliyet kontrolü, verimlilik artışı amacı ile hem politik hem de bilimsel alanda sağlık sistemlerinin finansmanının üzerine eğilmeye başlandığını söyledi. Türkiye’de Genel Sağlık Sigortası Kapsamı hakkında bilgilendirmede bulunan Güney, 2007 ila 2023 arasında ayaktan tedavide SGK muayene ücreti, radyoloji ve laboratuvar tahlillerinin 3 kat arttığını, yatarak tedavide ameliyatlarda 3-6 kat artış, yoğun bakım hizmetlerinde 4 kat, yatak ücretlerinde 3 kat artış olduğunu söyledi. Maliyetlerin ise 13 ila 26 kat arasında arttığını kaydeden Güney, SUT fiyatlarındaki artışla arasındaki tezada dikkat çekti.

“TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR”
Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Dr. Mehmet ALTUĞ ise, dernek olarak üzerinde çalıştıkları rapor üzerinden veri ve bilgileri paylaşarak, “Birincil olarak özel sağlık sigortası değil tamamlayıcı sağlık sigortasına daha çok tercih bulunuyor. Tamamlayıcı sağlık sigortası özel sağlık sigortasına göre daha düşük bedelle satılıyor. Tamamlayıcı sağlık sigortası sadece Türkiye’de değil pek çok ülkede kullanılıyor. İngiltere’de halihazırda yok ama gündemde. Almanya’da nüfusun yüzde 80’ı tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında, yüzde 20’si ikame edici sağlık sigortası kapsamında. Fransa’da tamamlayıcı sağlık sigortası var. Hollanda’da da 3 ayrı sigortalanma seçeneği halihazırda gündemde” dedi.

AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİ GELİŞTİRİLMELİ:
Türkiye Sigortalar Birliği Sağlık Komitesi Başkanı Bülent EREN
de sunumunda, vatandaşın hangi branş doktoruna ne kadar sıklıkla gitmek zorunda olacağı ile ilgili kafa karışıklığı yaşadığını belirterek, bu konuda sadece vatandaşın değil sağlık sektörünün önde gelenlerinde de kafa karışıklığı yaşandığını vurguladı.

Eren, ayrıca “Hastaya verilen hizmetin kalitesi ile doğru orantılı faturalandırma yapılırsa, o kaynaklardan doğru kanala, doğru amaçla, doğru bedeller adilane olarak dağıtılır. Aksi takdirde bundan herkes zarar görür” dedi.

Kendisine yöneltilen soruları da yanıtlayan ve aile hekimliği sisteminin geliştirilmesi gerektiğini belirten Eren, “İkinci basamağın mümkün olduğunca daha etkili ve bedelini alabileceği hizmetler yapmasının doğru olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Eren’in sunumunun ardından OHSAD Kongresi ilk gün sunum ve oturumları tamamlandı.

TEMATİK OTURUM
Kurultayın ilk gününde “Kaplıca Kürü, Yaşlı Bakım, İşbirliği Olanakları ve Mevzuat Düzenlemeleri Yaşlı Bakım Turizmi” tematik oturum gerçekleştirildi. OHSAD Genel Sekreteri Dr. Uğur Baran’ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda Turizm Kaplıca ve Klinik Kür Merkezleri Derneği Başkanı Dr. Ilgaz Nacakoğlu, OHSAD Yönetim Kurulu Danışmanı Hüseyin Çelik, USHAŞ Akademi Proje Koordinatörü Dr. Ebru Aydın ve TOBB Türkiye Sağlık Turizmi Meclisi Yaşlı/Yatılı Bakım Komiyonu Başkanı Hüseyin Kahveci konuşmacı olarak yer aldı.

EĞİTİMLER
Kurultay kapsamında ilk gün Prof. Dr. Aysun Yılmazlar ın eğitmen olarak yer aldığı “Özel Sağlık Kurumlarında Yalın Hastane Uygulamaları ve Verimlilik” ile Uzm. Işıl Yerlikaya nın eğitmen olarak yer aldığı “Hasta / İnsan Odaklı Bakım Planetree Akreditasyonu” eğitimleri gerçekleştirildi.